Silviu Matu este un tânăr cercetător în psihologie, lector universitar în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie, din Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este pasionat de oameni și de modul în care tehnologia ne-ar putea ajuta să ne extindem potențialul. A studiat emoțiile și modul în care putem face managementul propriilor emoții, schimbând modul în care gândim despre evenimentele din viață noastră. În prezent, lucrează pe una din cele mai avansate platforme de psihoterapie bazată pe realitate virtuală și robotică, Platforma PSYTECH-MATRIX (www.psytech.ro), Universitatea Babeș-Bolyai, căutând noi modalități de a-i ajuta pe oameni să prevină sau să depășească problemele emoționale.

Prezintă la Conferința Internațională ABA 2018:

Eficiența roboterapiei pentru copii cu tulburări de spectru autist: un studiu clinic controlat

Autori:

Daniel David, Aurora Szentagotai, Anca Dobrean, Cristina Costescu, Silviu Matu, Radu Șoflău, Anamaria Ciocan, Mihaela Selescu

Afiliere:

Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

Abstract:

Tulburările de Spectru Autist (TSA) sunt caracterizate de deficite persistente în comunicare și de probleme comportamentale de tipul comportamentelor restrictive și stereotipe. Studiile de specialitate au arătat rezultate promițătoare ale utilizării roboților sociali pentru a îmbunătăți abilitățile sociale în cazul copiilor cu TSA. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că majoritatea studiilor anterioare constau în studii de caz și experimente cu un singur subiect. Lipsesc în acest moment date riguroase care să compare eficiența intervențiilor bazate pe utilizarea roboților cu cea a tratamentelor standard, provenite din studii clinice controlate, care să stabilească eficiența acestor intervenții inovative. Lucrarea de față descrie un studiu clinic controlat cu un design de tip echivalență, care planifică să includă 54 de copii diagnosticați cu TSA, cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani. Copii care întrunesc criteriile de includere sunt alocați aleator în unul din două grupuri: (1) terapie standard (ST), derivată din terapia cognitiv-comportamentală / analiză comportamentală aplicată (ABA) sau (2) terapie bazată pe utilizarea robotului (RET), în care, aceiași intervenție ca în cazul celei standard este livrată de un agent mediator robotic semi-autonom (robotul acționează ca un partener de interacțiune în timp ce terapeutul supervizează sesiunea). Măsurătorile principale ale studiului includ performanța în imitație (IM), atenție împărtășită (JA) și așteptarea rândului (TT). Măsurătorile secundare includ implicarea în sarcină, frecvența comunicării, și comportamentele stereotipe. De asemenea, au fost evaluate și simptomele TSA folosind un set de instrumente standardizate. Ambele intervenții sunt livrate pe parcursul a 12 ședințe, de două ori pe săptămână, cu o durată de aproximativ 45 de minute pentru fiecare ședințe. Datele a 27 de copii au fost incluse până acum în analiză iar rezultatele preliminare au arătat îmbunătățiri pentru toate abilitățile vizate, pentru ambele grupuri. De asemenea, aceste rezultate par să susțină echivalența celor două grupuri, cu unele ușoare avantaje pentru intervenția RET. Studiul de față va oferi primele rezultate riguroase legate de eficiența intervențiilor bazate pe utilizarea roboților sociali, folosind un agent robotic care necesită un input redus din partea operatorului pentru a putea livra intervenția. Acest studiu ar putea constitui punctul de plecare pentru diseminarea unor intervenții inovative, validate științific, în cazul copiilor cu TSA, folosind roboții sociali. Aceste intervenții ar putea reprezenta o metodă nouă și eficientă pentru a dezvolta abilitățile sociale ale în cazul acestei populații.

Activitățile care au condus la aceste rezultate au fost finanțate de către Comisa Europeană prin  Programul Cadru 7, ca parte a proiectului DREAM (www.dream2020.eu),  grant nr. 611391.

Vezi programul ediției 2018