Ionela Ferucă este psihoterapeut în psihoterapie cognitiv- comportamentala, formator, terapeut si coordonator al programelor de terapie ABA in cadrul Asociației Help Autism. A absolvit Facultatea de Psihologie, Master in Psihoterapie Cognitiv Comportamentală în cadrul Universității Titu Maiorescu.
Prezintă la Conferința Internațională ABA 2018:
Importanța procesului de generalizare în procesul terapeutic al copilului cu autism.
Generalizarea reprezintă una dintre etapele terapiei ABA și se referă la transferul cunoștințelor dobândite în camera de terapie în situații funcționale de viată și transformarea procesului structurat de învățare într-un proces cât mai firesc astfel încât trecerea de la terapie la mediul natural să fie cât mai ușoară și integrarea copilului în societate cât mai rapidă.
Generalizarea se incepe la scurt timp dupa începerea procesului de terapie și este foarte important să fie facută permanent, în toate mediile și cu toate persoanele semnificative pentru copil.
Este important să se realizeze o generalizare a cerinței, a răspunsului, a mediului, a persoanei, a obiectelor pentru a ajuta copilul sa facă față situațiilor apârute în viața de zi cu zi folosindu-și astfel cunoștintele acumulate în camera de terapie.