Anca Dumitrescu este BCBA, psiholog și președinte ATCA. Are o experiență de 15 ani în intervenția comportamentală și este consultant în cadrul centrului ATCA. A coordonat traducerea cărții „Applied Behavior Analysis” de John Cooper, Timothy E. Heron si William Heward și este președinte al Asociației ABA România. Susține de asemenea cursuri de formare continuă pentru psihologi și terapeuți ABA (Registered Behavior Tehnician) și trainer în cadrul Clemson University-Romania – BCBA/BCaBA Course Sequence.
Prezintă la Conferința Internațională ABA 2018:
Implementarea tehnicilor analizei aplicate a comportamentului în sistemul de învățământ din România
Analiza aplicata a comportamentului inseamna: colectare de date, analiza functionala a comportamentului, crearea de planuri de interventie si evaluarea progresului.
ABA se focuseaza pe evaluarea si modificarea mediului astfel incat acele modificari sa duca la imbunatatiri semnificative din punct de vedere social in comportamentul perosanei evaluate.
Pornind de la aceasta scurta descriere, ABA poate fi aplicata cu succes si in sistemul de invatamant iar ATCA a demarat in decembrie 2018 cu sustinerea Kaufland, ProfAid – un program de aplicare a tehnicilor ABA in sistemul de invatamant:
- ProfAid ofera solutii de management comportamental.
- Eficientizeaza interventia la clasa.
- Ofera solutii pentru diminuarea comportamentelor inadecvate.
- Copiii pot dezvolta mai multe abilitati.
- Vor invata comportamente pozitive.
- Vor indeplini cu mai multa usurinta si complianta sarcinile din timpul orelor.
Numarul copiilor cu TSA este in continua crestere iar tulburarile de comportament sunt din ce in ce mai des intalnite in scoli. Profesori si parinti, deopotriva, intampina dificultati in a interactiona cu elevii care prezinta comportamente neadecvate. Motivatia este foarte importanta in dezvoltare, atat în viaţa adultilor si, mai ales, in viata copiilor. Motivatia, fie ea extrinseca sau intrinseca, este un concept care nu trebuie neglijat. Alaturi de motivatie, este important sa extindem aplicabilitatea ABA astfel incat profesorii si parintii sa aiba instumentele necesare pentru a face fata provovarilor comportamentale ale copiilor.
„Connecting for children with autism”
Platforma „Connecting for children with autism” răspunde unei nevoi reale cu care se confruntă specialiștii din domeniul recuperării copiilor cu autism – conectarea unei echipei multidisciplinare la o baza de date online și colectarea datelor, în timp real, prin intermediul unei aplicații mobile.
Baza de date online permite conectarea unei echipe multidisciplinare formată din medic, psiholog, asistent social, părinte și educator la dosarul copiilor pe durata terapiei și a procesului de recuperare, precum și la istoricul terapeutic al fiecarui copil (ex., evaluari, planuri de intervenție anterioare).
Aplicația mobilă este o componentă indispensabilă pentru notarea, în timpul intervenției terapeutice, a răspunsurilor copiilor la sarcinile primite în sesiunile de unu-la-unu sau în sesiunile de grup. Aplicația mobilă va fi conectată permanent la baza de date, aceasta din urmă colectând toate informațiile relevante din procesul de terapie și generând graficele pentru urmărirea evoluției fiecărui copil.
Prin cele două componente, noua platformă contribuie la integrarea mult mai ușoară a acestor copii în sistemul educațional.
Proiectul ”Connecting for children with autism” este derulat de Asociaţia Help Autism în parteneriat cu ATCA (Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată) şi Asociaţia New Odyssey si este finanţat de către Fundaţia Vodafone România, prin programul Connecting for Good 2017.