Conferinţa Internaţională ABA, cel mai mare eveniment din România dedicat analizei comportamentale aplicate ABA, ajuns la ediţia a VI-a, s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, în zilele de 21-23 Aprilie 2017, în Bucureşti.

Conferința organizată de către ATCA (Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată), Asociaţia Help Autism şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a adus la Bucureşti, pentru ediţia a VI-a, 6 reputaţi lectori internaţionali şi nu mai puţin de 41 lectori români ce au prezentat, pe parcursul celor 3 zile, cele mai noi teorii şi descoperiri în domeniul analizei aplicate a comportamentului – terapia care stă la baza recuperării în autism.

Evenimentul a debutat cu o conferință de presă la care au fost prezenți dl. Ministru Gabriel Petrea al Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social,  reprezentanți ai factorilor decidenți în sfera tulburărilor de spectru autist și mediului ONG, dar și 5 dintre cei 6 specialiști din SUA, Marea Britanie și Grecia, ce au oferit prin intervențiile lor o perspectivă internațională asupra problematicii autismului.

Anca Dumitrescu, președinte ATCA și coordonator științific al conferinței a punctat faptul ca ”deși ABA este cunoscută în România ca bază a terapiilor de recuperare în autism, în alte țări este în mod conștient o metodă științifică de învatare. Cadrele didactice ar avea enorm de câștigat daca ar cunoaște si aplica ABA in grădinițe și școli. A mai punctat deasemenea care este rolul pe care evenimentul îl are în formarea specialiștilor din România precum şi care este evoluţia statutului analiştilor comportamentali, datorită eforturilor depuse în ultimii ani de către organizaţiile non-guvernamentale. Conferința Internațională ABA 2017 este o sursă extraordinara de învațare pentru publicul romăn și un reper la nivelul Europei Centrale și de Est.”

 

Daniela Bololoi, președintele Asociației Help Autism a reamintit credința de la care a plecat, în urmă cu 6 ani, ideea de a organiza o conferință dedicată autismului:

“Această conferinţă a început ca un eveniment de suflet. În anul 2012, m-am gândit ce pot face pentru ca informaţia să ajungă la un număr cât mai mare de părinţi aflaţi în aceeaşi situaţie cu mine şi totodată la cât mai mulţi de psihologi care ar putea deveni interesaţi să se formeze în analiza comportementală aplicată şi să lucreze cu numărul din ce în ce mai mare de copii ce primeau diagnosticul de autism.”

Prin intervenţia sa, Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a reiterat sprijinul Ministerului pentru organizaţiile non-guvernamentale ce reuşesc prin activitatea lor să aducă plus valoare societăţii:

“Nimic nu este mai puternic decât inima unui voluntar, iar experienţa acumulată din practicarea serviciilor sociale trebuie transferată la nivel legislativ. Totodată vă invit să dezvoltăm împreună un parteneriat durabil inclusiv prin programe de conştientizare civică în şcoli.” 

Strategia guvernului în ceea ce privește diagnosticarea precoce și specializarea personalului implicat în recuperarea copiilor cu autism a fost adusă în discuție de reprezentanții Ministerului Sănătății și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Gabriela Coman, Preşedinte, ANPDCA și dr. Ileana Botezat-Antonescu, Director Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog din cadrul Ministerului Sănătăţii, iar dr. Cristina Șiclovan, a expus perspectiva Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate asupra situației decontării serviciilor de terapie pentru copiii cu autism.

Primele 2 zile ale conferinţei, 21 şi 22 aprilie, adresate în principal specialiştilor, au reunit zilnic, în Aula Magna a Facultății de Drept a Universității București, peste 500 de participanţi din ţară şi din străinătate, psihologi, psihiatri, logopezi şi terapeuţi ABA. Prezentările celor 6 lectori din Statele Unite, Grecia şi Marea Britanie au adus în faţa participanţilor o serie de teme esenţiale în lucrul cu copiii cu autism. Astfel, participanții au avut șansa să descopere studii precum:  “Îmbunătăţirea învăţării şi predării” Janet S. Twyman, Ph.D., BCBA, LBA; “Managementul soluţiilor de afaceri sustenabile” – Nicholas Weatherly, Ph.D., BCBA-D; “Pregătirea copiilor cu autism pentru a reuşi în sistemul educaţional” – William Heward, Ed.D., BCBA, Profesor emerit în educaţie, Universitatea de stat Ohio; “Behavior Analyst Certification Board (BACB): actualizări, progrese şi oportunităţi la nivel internaţional” – Neil Martin, Ph.D., BCBA-D; “Înţelegerea stereotipiei: O analiză a operantului” – Robert C. Mellon, Ph.D, BCBA, Universitatea de Ştiinţe Sociale şi Politice Panteion, Atena; “Învăţarea abilităţilor sociale la copiii cu autism” – Joyce C. Tu, Ed.D., BCBA-D, Center for Behavioral Sciences, Inc.; “Controlul asociat şi răspunsul generativ” – Joyce C. Tu, Ed.D., BCBA-D Center for Behavioral Sciences, Inc.

Cea de-a treia zi, dedicată autismului, a avut loc la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a cuprins 24 de workshop-uri susţinute de specialişti români ce au prezentat atât lucrări teoretice cât şi bune practici din experienţa în lucrul cu copii.

La nivel naţional, evenimentul a fost acreditat, și la această ediție, de către Colegiul Psihologilor şi Colegiul Medicilor din România, iar la nivel internaţional de Behavior Analyst Certification Board, participanţii primind credite în funcţie de formare şi nivel de implicare.

Partenerii ediţiei au fost: Colegiul Psihologilor şi Colegiul Medicilor din România, Asociaţia Română de Psihoterapia Copilului şi Adolescentului şi Profesii Asociate, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Asociaţia ABA România.

Sponsori: Hotel Parliament, Alka, Alfers, Omfal, Kreativity, East European Music Conference, Editura Trei, Editura Philobia, Editura Frontiera.

Parteneri media: Viaţa Medicală, Politici de Sănătate, Romedic, Sfatul Medicului, Doctorul Zilei, Pagina Medicală, ComunicateMedicale.ro, Săptămâna Medicală, Medical Market, Explore Medicine TV, Sănătatea TV, Centrul de Parenting, Copii şi Părinţi, Health.ro, UniversulTerapiilor.ro