Comunicat de presă

03.04.2015

Noi beneficii pentru persoanele cu autism

Astăzi s-a deschis cea de-a patra ediție a Conferinței Internaționale ABA, un eveniment la care participă peste 450 de psihologi, psihiatri, medici și părinți. La deschidere au luat cuvântul Ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu, care, alături de Gabriela Podașcă – deputat PSD, secretar de stat Mihaela Ungureanu și Ileana Botezat – Antonescu – directorul Centrului Național de Sănătate Mintală și Lupta Antidrog au vorbit, în premieră, despre modificările contractului cadru pe servicii de sănătate, normele pe legea autismului. Profesor Univ. Doru-Vlad Popovici și reprezentanții instituției internaționale de acreditare a practicienilor ABA au vorbit despre formarea personalului implicat în recuperarea persoanelor cu autism. Dialogul a fost moderat de Anca Dumitrescu și Daniela Bololoi, organizatorii Conferinnței Internaționale ABA.

ConferintaInternationalaABA2015 (2)ConferintaInternationalaABA2015 (6)

Noi beneficii pentru copii cu autism aduse de modificările la contractul cadru cu CNAS

Ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu s-a referit la schimbările aduse de modificarea contractului cadru cu CNAS publicat în Monitorul Oficial pe 1 aprilie. „Este adevărat că în noul contract cadru apar elemente de noutate, cerute de asociații. O dată cu noul contract cadru, se vor acorda servicii de kinetoterapie de grup sau pe aparate și am crescut numărul de puncte acordate pentru servicii conexe.” Ministrul Sănătății a solicitat în continuare sprijinul asociațiilor implicate și a medicilor de familie pentru a face primul pas spre diagnostic: „Anul trecut, una din marile discuții era decontarea screening-ului, acum contractul cadru prevede decontarea screening-ul dar este adevărat că trebuie urmărită aplicarea lui în cabinete. Totul trebuie început cu screening-ul precoce, acum există cadrul formal și sper ca medicii de familie să-l pună în aplicare.

Creșterea calității vieții pentru persoanele cu autism – o prioritate pentru deputați și instituții

ConferintaInternationalaABA2015 (10)

Gabriela Podașcă, deputat PSD a menționat că și-ar dori ca schimbările să nu se oprească aici. „Astăzi avem un motiv de bucurie: normele metodologice ale legii autismului au fost finalizate. Mi-aș dori ca la anul să putem sărbători o nouă victorie – să avem tot mai mulți copii care beneficiază de terapie, tot mai mulți copii recuperați.”, a declarat Gabriela Podașcă. Deputata implicată în schimbarea statutului copiilor cu autism din România a mai precizat: „Trebuie să investim în prevenire și, în același timp, trebuie să ne gândim la soluții pentru adulții cu TSA. Împreună putem găsi cele mai bune variante pentru a-i ajuta – și aici mă gândesc în special la centrele de terapie ocupațională sau la proiectele de economie socială.”

Mihaela Ungureanu, Secretar de Stat al Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi a prezentat noua strategie elaborată de instituția pe care o conduce. „Strategia Societate fără Bariere 2015-2020 este construită cu sprijinul ONG-urilor și persoanelor cu dizabilități, principiul fiind Nimic pentru noi, fără noi. Cu scopul creșterii calității vieții, unul dintre obiectivele cheie ale strategiei este asigurarea identificării și intervenției timpurii.

ConferintaInternationalaABA2015 (19)Directorul Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog Ileana Botezat – Antonescu a coordonat grupul interministerial de formulare a normelor pe legea autismul și a oferit participanților informații noi despre stadiul aprobării: „Proiectul se află la Casa Națională de Asigurări pentru că este nevoie de o armonizare a acestor norme cu pachetele de servicii elaborate în noul contract cadru.” Doamna Botezat – Antonescu a menționat că „aceasta a fost una dintre primele experiențe de lucru între sectoare, ministere și ONG-urile care au adus aportul important în elaborarea acestor norme. Aș dori ca în continuare acest mod de a lucra să se reflecte cu ministerele muncii, educației într-un concept care se numește sănătatea mintală în toate politicile.” Impactul modificării contractului alături de norme se va vedea în integrare.

Ramona Gheorghe, medic specialist a explicat traseul decontării: „Pentru ca un copil cu tulburare să fie diagnosticat este nevoie ca cineva să se îngrijoreze – acesta poate fi părintele, medicul de familie sau medicul pediatru. Sunt bucuroasă că a fost eleborată testarea pe baza screening-ului, un instrument extrem de ușor de aplicat în cabinet astfel încât părintele îngrijorat să fie orientat către medicul specialist. Elaborarea diagnosticul este o muncă de echipă în care medicul psihiatru de copii încheie cercul și pune diagnosticul, dar din această echipă fac parte și psihologul clinician care face psihodiagnosticul și psihoterapeuții care fac recuperarea.”

ConferintaInternationalaABA2015 (13)ConferintaInternationalaABA2015 (21)   ConferintaInternationalaABA2015 (17)

Importanța cuvenită în formarea personalului ABA implicat în recuperare

ConferintaInternationalaABA2015 (15)Anca Dumitrescu, coordonatorul științific al conferinței și primul specialist român acreditat BCBA a coordonat discuția despre formarea personalului implicat în recuperarea persoanelor cu autism și despre importanța conferinței ABA ca principală sursă de formare locală. „Un copil cu autism are nevoie de cel puțin 4 ore de terapie pe zi, prin urmare este foarte importantă pregătirea psihologilor. Este important să existe un master în ABA, singura metodă dovedită științific că are impact în recuperare.”, a precizat Anca Dumitrescu.

Neil Martin, director al Departamentului Dezvoltare Internațională, BACB (Behavior Analyst Certification Board) a menționat că sunt 2000 de terapeuți ABA acreditați la nivel internațional, cei mai mulți sunt în SUA. „În România sunt 15 specialiști acreditați BACB, o garanție a profesionalismului în domeniu.”

Christos K. Nikopoulos a vorbit despre ABA ca știința care stă la baza terapiilor de recuperare în autism. „Asocierea ABA cu autismul este și o binecuvântare și un blestem.”, a precizat Neil Martin. „Prinicpiile ABA se poate aplica oriunde, și cred că anliștii comportamentali ar trebui să lucreze atât în guvern cât și în organizații sau în școli.” „Absolut tot ce aplicăm în ABA are la baza dovadă științifică și asta este diferența între ABA și alte terapii.” a menționat Anca Dumitrescu.

Neil Martin și Christos K. Nikopoulos alături de alți 5 lectori din America, Marea Britanie și Norvegia vor prezenta noutățile în domeniu în cele 3 zile ale conferinței cu scopul formării continue a specialiștilor din România.

Profesor Univ. Doru-Vlad Popovici – directorul Departamentului de Psihopedagogie Specială, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, a vorbit despre formarea specialiștilor la nivel local. „La puține universități din afară există un master dedicat pregătirii specialiștilor în autism, însă sperăm ca împreună cu Asociația Help Autism să dezvoltăm un curs de formare acreditat la Colegiul Psihologilor din România la care vor preda atât specialiștii Departamentului de Psihopedagogie Specială, cât și terapeuții asociației.”

Principalele modificări la pachetul de servicii medicale pentru autism

Prin hotărârea de guvern 205/2015 de modificare a H.G. 400/2014 publicată pe 1 aprilie 2015 în MO, la serviciile de sănătate conexe actului medical dedicate copilului diagnosticat cu tulburări din spectrul autist (consiliere psihologică clinică și psihodiagnostic, psihoterapia copilului şi familiei, consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială – logoped), se adaugă serviciile de kinetoterapie individuală, de grup și pe aparate speciale la recomandarea medicului cu specialitatea psihiatrie pediatrică.

Conform Anexei 8, articolul 3, alin. (2) „punctajul aferent serviciilor de sănătate conexe actului medical care pot fi raportate, pentru unul sau mai mulți asigurați indiferent de tipul serviciului conex, de medicul de specialitate care le-a solicitat nu poate depăşi 90 de puncte în medie pe zi, cuvenite celui/celor care le prestează, reprezentând servicii conexe, cu excepția medicului de specialitate psihiatrie pediatrică pentru care punctajul nu poate depăși 150 de puncte în medie pe zi.”

Despre Conferința Internațională ABA

A patra ediție a conferinței dedicată analizei aplicate a comportamentului (ABA) Conferința Internațională ABA are loc în acest weekend la Universitatea Româno-Americană din București și găzduiește 7 lectori străini din Marea Britanie, Norvegia și SUA, alături de 20 lectori români – psihologi, psihiatri, logopezi și medici specialiști. La nivel național, conferința este acreditată de Colegiul Psihologilor și Colegiul Medicilor din România, la nivel internațional a primit girul BACB -singura instituție din lume ce acreditează practicienii ABA.

Conferința Internațională ABA ediția 2015 este organizată de Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată și Asociația Help Autism cu sprijinul Asociației de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România (APCCR), Asociației Române de Psihiatria Copilului și Adolescentului și Profesii Asociate, cu suportul media: Viața Medicală (partener media profesional), Revista Politici de Sănătate, Sănătatea TV, Sfatul Medicului, Explore Medicine TV, RoMedic.ro, ComunicateMedicale, Revista Galenus, Revista Copii și Părinți și Cotidianul.ro.